Veelgestelde vragen

Hieronder zijn de veelgestelde vragen weergegeven. Staat jouw vraag er niet tussen? Vul het formulier in, bel ons of stuur een e-mail. We zullen je vraag of opmerking zo snel mogelijk beantwoorden.


Ballonvaartvragen

Moet ik extra kleding meenemen?
In de lucht is het niet veel kouder dan op de grond. Bovendien straalt de brander van de ballon zoveel warmte af, dat je het in de mand beslist niet koud krijgt. Een jas of een trui voor later op de avond is aan te bevelen. Wij raden aan lekker zittende kleding aan te trekken. Trek wel stevig schoeisel aan!


Kun je een ballon sturen?
Je kunt een ballon niet sturen. Toch spreekt een piloot soms van ‘sturing’. Hij zoekt de verschillen in de windrichting (soms slechts een paar graden) op de verschillende hoogtes. Door de hoogte van het varen aan te passen kun je in dit geval enigszins spreken van sturen.


Is het koud boven?
De kleding die je op de grond draagt, is normaal ook in de lucht voldoende. Tijdens de vaart voelt het minder koud aan, omdat je met de wind meegaat. Staat er een koude wind, dan voel je dat pas weer na de landing. Hoe fris het wordt hangt mede af van de windrichting.


Weet je vooraf waar je gaat landen?
Bij een ballonvaart is alleen de plaats waar gestart wordt bekend. In de lucht is de piloot afhankelijk van de wind; de windrichting en de windkracht. Er wordt vooraf globaal een richting gekozen, maar de landingsplaats is pas bekend als de ballon de landing inzet.


Heb ik last van hoogtevrees in de ballon?
Het is een misverstand dat ballonvaren en hoogtevrees met elkaar te maken hebben. Je krijgt alleen hoogtevrees  als je door middel van enige materie nog contact hebt met de grond. Als je los van de grond bent verdwijnt de hoogtevrees gegarandeerd.


Hoe kom ik thuis na de vaart?
Nadat de ballon is geland, wordt er verwacht dat de ballon gezamenlijk opgeruimd zal worden, daarna zal er een ceremonie plaatsvinden. Na deze ceremonie dien je zelf voor vervoer terug naar het opstijgterrein of naar huis te regelen.


Wat gebeurt er als de ballonvaart wordt afgelast?
Mocht jouw ballonvaart afgelast worden, zal de vaart verplaatst worden naar zaterdagavond 13 juli . Mocht ook 13 juli de ballonvaart niet door kunnen gaan vanwege de weersomstandigheden of vanwege te weinig capaciteit ballonnen, zal de ballonvaart op een later tijdstip met je worden ingepland. Restitutie van het aankoopbedrag is niet mogelijk.


Algemene vragen

Ik wil vrijwilliger worden, waar kan ik me aanmelden?

We hebben altijd hulp nodig om de deelnemers te helpen bij de het oplaten van de ballonnen. Lijkt het jou leuk om onderdeel te zijn van Balloonfair Staphorst? Schrijf je dan nu via deze pagina in als vrijwilliger!

 

Ik wil graag komen fotograferen kan dit?

Foto’s maken vanaf de publieke ruimte is vrij toegestaan. Wil je op het opstijgterrein fotograferen, neem dan op tijd contact met ons op door te mailen naar: communicatie@balloonfair-staphorst.nl. We zullen dan persoonlijk met jou de mogelijkheden bespreken.